• Debbie

Plantaardige gehaktballetjes met champignonjus, doperwtenpuree en aardappelrondjes

Wat dacht je van een makkelijk, budgetproof en vegan kerstdiner? Het is simpel maar erg lekker! De röstirondjes zijn niet zelfgemaakt, maar kant en klaar gekocht, je kunt natuurlijk het aardappelgarnituur erbij serveren dat jij lekker vind.


Ingrediënten voor ongeveer 12 gehaktballetjes:

1 pak Naturli of Garden Gourmet incredible gehakt (200 gram), 1 ui, 1 teen knoflook, 1 halve el gehaktkruiden, 2 el paneermeel (ik gebruik zelf altijd panko, dat is Japans paneermeel), zwarte peper

Bereidingswijze:

snipper de ui, verhit wat plantaardige boter in een koekenpan en bak de ui met de knoflook zachtjes tot de ui glazig ziet. Laat afkoelen. Doe het gehakt in een grote kom en voeg de gehaktkruiden, paneermeel en de ui met knoflook toe. Meng goed door elkaar, kneed het goed door en vorm er 12 kleine balletjes van. Zet tot gebruik in de koelkast. Ga verder met de champignonjus.

Als je aan het bakken van de balletjes toe bent: Verhit wat plantaardige margarine in een voorverwarmde koekenpan en bak de balletjes rondom bruin.


Ingrediënten champignonjus:

1 el vegan margarine (bijv Wajang, verkrijgbaar bij AH), 1 ui, 2 tenen knoflook, 250 gr kastanjechampigons, 3 el patentbloem, 500 ml groentebouillon van een tablet, 1 theel provencaalse kruiden, peper

Bereidingswijze:

Snipper de ui. Verhit de margarine op gemiddelde hitte in een hapjespan. Voeg de ui en uitgeperste (of fijn gesneden) knoflook toe, en laat heel zachtjes bakken, tot de ui licht begint te kleuren, dit duurt ca. 10 min. Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Voeg de champignons toe aan de ui en laat bakken tot de champignons licht beginnen te kleuren (5 - 10 min.) Strooi de bloem over de champignons, roer goed door elkaar en laat 1 minuut meebakken, roer dan de bouillon, provencaalse kruiden en de peper erdoor. Breng aan de kook, en laat 5 -10 minuten zachtjes koken, tot de jus is ingedikt.


Ingrediënten doperwtenpuree:

500 gram diepvrieserwtjes, 2 el plantaardige margarine, 100 ml water, 2 el citroensap, zout, peper, 1 el fijngehakte munt of peterselie

Bereidingswijze:

Doe de erwtjes, 1 el margarine en het water in een pannetje, breng regelmatig roerend aan de kook. Kook zachtjes tot de erwtjes zacht zijn, dit duurt ca. 15 min. Hak ondertussen de kruiden grof. Verwijder de erwten van warmtebron en prak ze fijn. Voeg het citroensap en 1 el margarine toe, en roer tot de margarine is gesmolten. Strooi de kruiden erover en breng op smaak met peper.


Bereid het aardappelgarnituur volgens de voorschriften op de verpakking en je Kerst maaltijd is klaar!






15 keer bekeken

Debbie Buutveld

L.C. van der Vlugtstraat 56

1333 MP Almere 

Email: Gewichtscoachdebbie@kpnmail.nl

Telefoonnummer: 06 30156952

 

Maandag van 14.00 - 17.00 uur

Dinsdag t/m donderdag van 9.00 - 17.00 uur

Vrijdag van 14.00 - 17.00 uur

 

 

Fotografie door Maya @pinklemonphotography 

  • White Facebook Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

KvK nr. 75497980