Waarom vegan?

Wat fijn dat je de moeite neemt om dit te lezen! Je hebt misschien wel gezien dat ik als gewichtscoach ook heb mee gedaan aan de Week Zonder Vlees met een veganistisch weekmenu. De Week Zonder Vlees promoot een vegetarisch en flexitarisch eetpatroon. Ik wil je hier graag uitleggen waarin het veganisme verschilt van vegetarisme. Door veganistisch te eten (en te leven), kun je nog veel meer doen voor de dieren en het milieu. Ik heb het  hier alleen over voeding,  veganisme gaat uiteraard veel verder dan alleen een veganistisch eetpatroon. Een veganist streeft er naar om geen enkel dier op wat voor manier dan ook te gebruiken, niet in de voeding, maar ook niet in de verdere leefstijl. Ik zal daar een andere keer verder op in gaan.

 

Vegetarisch eten is altijd nog een betere keuze dan alleen maar vlees en vis eten, laat ik dat voorop stellen! Maar als je nog meer voor het milieu en voor de dieren wilt doen, is veganisme een betere keuze. In een veganistisch eetpatroon wordt naast het niet eten van vlees en vis, ook geen gebruik gemaakt van zuivelproducten, kaas, eieren en honing. Dat is het grootste verschil met het vegetarisme. Hieronder leg ik je uit waarom veganisten ook geen zuivel, kaas en eieren gebruiken in hun eetpatroon.

 

Waarom gebruikt een veganist geen zuivel en kaas?

Wat is er mis met zuivel?

Voor de productie van melk worden meestal koeien of geiten gebruikt. De dieren zijn zo gefokt dat ze steeds meer melk geven. Een eeuw geleden gaf een koe zo’n 2.500 kg melk. Tegenwoordig ligt dat rond de 8.000 kilo per jaar. Een koe geeft niet zomaar melk. Net als elk zoogdier dient ze eerst te bevallen van een kind. Daarom wordt een koe elke keer opnieuw zwanger gemaakt. Na de bevalling wordt de koe vrijwel direct gescheiden van haar kalf, ook in de biologische veehouderij. Daarna zal zij zo’n 10 maanden dagelijks gemolken worden. Na die periode begint het circus opnieuw. Van inseminatie tot het scheiden van moeder en kind. Tot de koe na gemiddeld 5,5 jaar afgeschreven en afgevoerd wordt naar het slachthuis. Pasgeboren koetjes staat hetzelfde lot te wachten als hun moeder. Stierkalfjes worden na zo’n 6 maanden geslacht.

 

Maar eieren dan?

Wat is er mis met ei?

Een kip wordt in haar korte leven gebruikt om zoveel mogelijk eieren te leggen. Ze is zo gefokt dat ze elke 25 uur een ei legt (zo’n 300 per jaar). Ter vergelijking: haar voorouders legden ongeveer 10 – 12 eieren per jaar. Het leggen van zo’n onnatuurlijk groot aantal eieren is een grote aanslag op haar lichaam. Vaak hebben kippen een tekort aan calcium, wat dan onttrokken wordt aan het eigen skelet. Ook zijn er veelvuldig problemen met een overbelast reproductiesysteem, waardoor de kippen jong en op een pijnlijke manier overlijden. Kippen die niet meer voldoende productief zijn worden geslacht. Dat geldt helaas ook voor biologische kippen.

 

Haantjes

We staan er vaak niet bij stil, maar er worden evenveel haantjes geboren als kipjes. Zij kunnen geen eieren leggen en zijn daarmee waardeloos voor de eierindustrie. Ze worden meestal gedood op de dag van hun geboorte. Doorgaans worden ze levend versnipperd of vergast. In Nederland meer dan 45 miljoen per jaar.

Een kip is een levend wezen met gevoelens. Ze herkennen hun medekippen en anderen dieren en zijn heel sociaal. We moeten af van het beeld van dieren als productiemachines en hen als zodanig gebruiken. Het antwoord op de vraag ‘Wat is er mis met ei?’ is uiteindelijk dus heel simpel: er worden dieren gebruikt en gedood voor eieren, terwijl we hier prima zonder kunnen leven!

 

Voordat ik veganist werd, wist ik dit allemaal niet. Ik schrok er echt heel erg van, want ik dacht als vegetarier al heel goed bezig te zijn, niet dus! Misschien ben jij ook wel geschrokken van dit verhaal, dat kan ik mij heel goed voorstellen. Het is ook niet leuk om te lezen, maar het is helaas wel de realiteit, hoe erg het ook is. Ik hoop dat dit je een extra reden geeft om in ieder geval te proberen om een weekje veganistisch te eten (liever langer natuurlijk), en wie weet bevalt het je wel zo goed dat je er mee door wilt gaan!

 

 

Mocht je meer willen weten of advies willen, je mag altijd contact met me opnemen via het contactformulier, whatsapp of social media.

vegan.gif